میکروسمنت چیست؟
میکروسمنت یک پوشش تزئینی، پلیمری و کامپوزیت آلی-معدنی بر پایه سیمان، رزینهای آب پایه، افزودنیها و رنگدانه های معدنی است که پوششی بی نظیر و با دوام را ایجاد میکنند. میکروسمنت در سال ۲۰۱۵ بعنوان یکی از منحصربفردترین پوششها از نگاه معماران و طراحان داخلی انتخاب شد. این پوشش یک انتخاب ایده آل برای سطوح داخلی و خارجی، سطوح افقی و عمودی و یک گزینه عالی برای کسانی است که در پی ایجاد زیبایی با طرح بتن و منحصربفرد با قیمت مناسب برای کف و دیوار هستند. یکی از بهترین ویژگیهای آن سطح بدون درز و یکپارچه و در نتیجه نگهداری، نظافت و تعمیر بسیار آسان است. بعبارتی این پوشش بدون توجه به اینکه سطح چه متراژی دارد، بصورت پیوسته و بدون درز و شکاف اجرا میشود. اجرای دستی و بافتهای مختلف این پوشش باعث میشود که هر پروژه منحصربفرد و خاص باشد چرا که هیچ دو سطحی یکسان و شبیه بهم نخواهند بود. با توجه به چسبندگی قوی میکروسمنت به انواع زیرآیند مانند کاشی، سیمان، آجر و … و ضخامت اجرایی نهایتا ۳ میلیمتر، میتوان با صرف وقت و زمان قابل قبولی، نوسازی بسیار خوبی را انجام داد. مقاومت بسیار بالای این محصول باعث میشود گزینه بسیار خوبی برای مکانهایی باشند که در معرض ترافیک سنگین قرار دارند. علاوه بر این این پوشش به سرعت خشک میشود و میتوان بلافاصله از آن استفاده کرد. میکروسمنت میتواند در منازل، دفاتر تجاری، هتلها بعنوان پوشش کف، سقف، نما، پله و حتی مبلمان استفاده شود.
اجرای میکروسمنت
میکروسمنت در چند مرحله اجرا و آماده سازی می شود. جهت آماده سازی و تقویت لایه ی اصلی، ابتدا دو لایه میکروبیس به همراه مش بندی فایبرگلاس انجام می گیرد. باید دقت نمود که زیرسازی سطح مقاوم، تمیز و با رطوبت حداکثر %۵ باشد. سپس، دو لایه از میکروسمنت مورد نظر را روی سطح قرار داه می شود که ترکیبی از بافت و رنگ دلخواه مشتری و حاوی افزودنی هایی جهت بهبود خواص مکانیکی، شیمیایی و … است، خواهد بود و به عنوان ظاهر نهایی سطح می باشد. در آخر جهت محافظت از لایه نهایی در برابر سایش و رطوبت، دو لایه پریمر و در نهایت دو لایه ی ضد آب روی لایه ای قبلی قرار می گیرد.
کاربرد میکروسمنت
امروزه از میکروسمنت در دکوراسیون داخلی جهت پوشش پله ها، وان حمام و سرویس بهداشتی، شومینه، میزهای پیشخوان، میزها و سایر مبلمان، دیوار های دکوراتیو (مثلا دیوار پشت تیوی، بین کابینتی آشپزخانه و...)، شومینه، حیاط خلوت، بالکن، همچنین در نمای بیرونی آپارتمان ها و ویلاها، مناطق تفریحی و تجاری، رستورانها، دفاتر تجاری، هتل ها، کافهها و باشگاههای ورزشی و استخرها استفاده میشود و میتوان از آن برای پوشاندن کف، دیوار، و سایر کاربری ها استفاده کرد. مقاومت زیاد این محصول باعث شده تا گزینه بسیار خوبی برای مکان هایی باشد که در معرض ترافیک سنگین قرار دارند. این محصول از تنوع رنگی و بافتی جذاب برخوردار بوده که باعث خاص بودن محیط شده و در نهایت به سلیقه ی کارفرما می تواند ظاهری مات، نیمه براق یا براق داشته باشد.
مزایای میکروسمنت
پوشش های میکروسمنت تلفیقی از سنت و مدرنیته هستند. رنگ و نقش های متنوع، امکان اجرا روی بسیاری از سطوح در کنار ظاهر سنتی و مشابه بتن و سیمان، کاربرد این پوشش ها را بسیار گسترده کرده است. پوشش های میکروسمنت قابلیت انطباق با زبان طراحی نوین، مانند طراحی ساده گرایانه یا مینیمال را داشته و می تواند در تمامی سطوح هندسی ساده یا پیچیده اجرا شود. همچنین پوشش های میکروسمنت برای پیمانکاران نیز گزینه مناسبی هستند، چراکه فرمولاسیون ساده ای داشته و برای بهبود خواص مکانیکی مانند مقاومت سایشی، به افزودنی خاص و رزین پلیمری ویژه ای مانند دیگر پوشش ها نیاز ندارند. لذا به طور خلاصه می توان این موارد را به صورت زیر بیان نمود:
1. غیرقابل نفوذ
2. قابیلت تنوع درانتخاب
3. پوششی ظریف و دکوری
4. نتیجه ی منحصر به فرد
5. صرفه جویی در وقت
6. قابلیت اجرا توسط نیروهای انسانی
7. دارای تنوعی گسترده در بافت و رنگ
8. دارای چسبندگی و پیوستگی بسیار بالا
9. اجرای ساده و بدون نیاز به ابزار آلات پیچیده
10. مقاوم در برابر ضربه، خراش و مواد شیمیایی
11. نگهداری و شست و شوی آسان با آب و صابون
12. ایجاد سطحی غیرلغزنده با توجه به کاربری نهایی
13. متشکل از مواد طبیعی و سازگار برای محیط زیست
14. دارای سطحی یکپارچه بدون درز و عدم تجمع میکروب ها
15. قابلیت اجرا در کف، دیوارها و سقف سطوح داخلی و خارجی
16. دارای ضخامت 2 تا 3 میلی متر بدون اثرگذاری برساختار سطوح
17. قابلیت احرا روی تما سطوح نظیر کاشی، سنگ مرمر، موزائیک، سیمان و بتن
هزینه اجرای پوشش میکروسمنت
قیمت هر مترمربع پوشش میکروسمنت به عوامل مختلفی مانند هزینه های مرتبط با تامین مواد، اجرای حرفه ای این پوشش، سختی و کیفیت کار بستگی دارد. برای برآورد هزینه میتوانید با کارشناسان فنی شرکت فیروزه فام پارس تماس بگیرید.
نکاتی که میتواند روی هزینه نهایی تاثیر گذار باشند عبارتند از:
- اجرا روی کف یا دیوارهایی که روی سطح درز و ناخنک وجود داشته باشد مانند سطوح کاشی و موزاییک. روی این سطوح برای پوشاندن هاله و اصطلاحا مفاصل و حصول سطح یکپارچه و صاف، باید چند مرحله کار انجام شود که این امر موادبری و کار و در نتیجه هزینه نهایی را تحت تاثیر قرار میدهد.
- سطوحی مانند پلهها یا سطوح پر از لبه و گوشه از مکانهایی هستند که در حین اجرا دستگیر خواهند بود. لذا اجرای میکروسمنت این مکانها بر هزینه نهایی تاثیر گذار است.
- استفاده از رنگهای مختلف در یک محیط، زمان انجام کار را افزایش میدهد.
- متراژ کار تاثیر زیادی روی قیمت نهایی دارد، زیرا هزینه های ثابت و زمان انجام کار برای هر پروژه ثابت خواهد بود که به متراژ کار وابسته نیستند.
استحکام و سختی پوششهای میکروسمنت
علیرغم ضخامت کم این پوشش و بدلیل خواص منحصربفرد مواد بکار رفته در آن، یکی از بهترین گزینهها برای اماکن پر تردد و ترافیک است. استفاده از لاک شفاف رزینی در انتهای کار نیز مقاومت سایش این پوششها را افزایش میدهد. مقاومت شیمیایی این پوششها نیز به نوع لاک شفافی که در انتها اجرا میشود بستگی دارد که در کل از لاکهای اپوکسی یا پلی یورتان استفاده میشود.
مشخصات فنی میکروسمنت
انواع پوششهای میکروسمنت
بسته به الزامات کار و اثر دلخواهی که از این پوشش میخواهید، این پوششها میتوانند به چند دسته تقسیمبندی شوند:
Microbase: این نوع یک سطح ایده آل برای دیوارها و با بافتی نامنظم است. همچنین از این لایه بعنوان زیرسازی برای انواع دیگر استفاده میشود.
Microstone: این نوع پوشش با ضخامت قابل قبول، بدلیل رنگ و ظاهر سنگ مانند خود برای سطوح خارجی بخصوص برای نمای ساختمانها استفاده میگردد.
Microdeck: این دسته با ظاهر و بافت معمولی، بدلیل مقاومت خوب در برابر ترافیکهای شدید بهترین انتخاب برای کف هستند.
Microfino: این پوشش با ظاهر پایانی و خصوصیت ضد آبی مناسب سطوح دیوارهاست.
Aquacement: بدلیل مقاومت بسیار خوب در برابر نمکها و گاز کلر برای استخر و حوضچه ها از این دسته استفاده میشود.
تفاوت میکروسمنت و بتن اکسپوز
مزایای میکروسمنت نسبت به بتن اکسپوز عبارتند از:
• بدون درز بودن؛
• نصب سریعتر و آسانتر؛
• عدم نیازبه ابزار آلات پیچیده جهت نصب؛
• کار کمتر، هزینه کمتر،زمان کمتر؛
• قابل استفاده روی تمام سطوح به جز سطوح چوبی؛
• قابل اجرا روی هر دو سطوح عمودی و افقی؛
تفاوت میکروسمنت و پولیش سیمان
• اجرای پولیش کاری سیمان نسبت به میکروسمنت وقت گیرتر است. (حدود دو هفته در برابر چند روز)
• پولیش کاری سیمان روی سطوح کوچک و دارای انحنا، عملی وقت گیر و دشوار و بعضا نا ممکن است اما پوشش های میکروسمنت را می توان روی هر نوع شکلی از سطح اعمال کرد.
• با وجود هزینه پولیش کاری کمتر سیمان نسبت به پوشش های میکروسمنت کیفیت و دوام میکروسمنت ها به مراتب بیشتر از یک پولیش ساده است.
• با پولیش کاری سیمان براقیت بالایی در سطح مورد نظر ایجاد شده اما در میکروسمنت ها برای ایجاد براقیت بالا باید از پوشش دادن سطح با رزین ها کمک گرفت.
نکات اجرایی میکروسمنت
1. دقت در اجرای زیرسازی؛ یکی از مشکلات شایع پس از اجرای پوشش های میکروسمنت، نمایان شدن ترک های موجود در سطوح قبلی است. بدین صورتکه اگر زیرسازی سطح به خوبی انجام نشود، در مرحله خشک شدن، به دلیل اختلاف در سرعت خشک شدن و جذب رزین موجود در فرمولاسیون میکروسمنت در محل ترک ها و سطوح عادی، ترک های قبلی خود را نمایان می کنند. این مطلب در مورد ترک های عمیق و گسترده و مهمتر از آن، در محل بندهای کاشی و سرامیک ها بسیار حاد می شود. به همین علت ضروری است پیش از اجرای پوشش، انواع ترک ها، درزها و بندها توسط پیمانکاران حرفه ای ترمیم شود.
2. اثرات ماله کشی؛ دومین عارضه ای که می تواند تمام زیبایی یک سطح پوشش داده شده با میکروسمنت را از بین ببرد، اثرات ماله کشی در حین اجرای پوشش های میکروسمنت است. به همین علت است که توصیه می شود در حین انتخاب پیمانکار دقت کافی بعمل آید. نیروهای انسانی جهت اجرا می بایست دوره ی مخصوص را دیده باشند و به جزئیات اجرایی توجه بالایی داشته باشند. یک کارگر ماهر باید بر انجام انواع میکروسمنت ها تسلط داشته و از روش های مختلف در موقعیت های مختلف آگاه باشد و هر مرحله را بادقت انجام دهد. دنبال کردن مراحل به صورت دقیق، اصلی ترین اصول برای رسیدن به نتیجه ی مطلوب است. چنانچه تیم اجرایی پوشش غیر حرفه ای باشند، اثرات فشارهای اضافی روی ماله در حین اجرای پوشش های میکروسمنت، یا نواحی مرزی میان مسیرهای ماله کشی پس از خشک شدن، به صورت نواحی با رنگ تیره ظاهر شده و زیبایی پوشش را تحت تاثیر قرار می دهد. بعلاوه در مراحل سنباده کشی نیز عدم دقت کافی در زمان سنباده زدن، انتخاب نوع سنباده و تعویض آن در زمان های مناسب، می تواند موج هایی شبیه به نقاط تیره و سایه دار را در پوشش نهایی ایجاد کند. همچنین به دلیل اجرای دستی، رد ماله ها اجتناب ناپذیر است که اگر به درستی اجرا شود بخشی از زیبایی این کار است که بافتی جذاب را بوجود می آورد.
3. دقت در انتخاب سطح؛ بهتر است میکروسمنت را روی متریالهایی مانند چوب که امکان تغییر فرم و باد کردن دارند اجرا نشود.
4. پاکسازی سطح قبل از اجرا؛ جهت اجرا، سطح مورد نظر باید مستحکم و ثابت و خالی از گرد وخاک و خشک باشد. به عنوان مثال برجستگی های ناشی از رنگ های قبلی، یا علائم هشداری و ترافیکی در برخی از سطوح و مواردی از این دست می تواند اثرات منفی را پس از خشک شدن بر پوشش میکروسمنت داشته باشد. علاوه بر این نکته، قبل از خشک شدن نهایی به هیچ عنوان نباید لایه های بعدی پوشش را اعمال کرد و همچنین از تماس آب و سایر عوامل لکه زا با پوشش جلوگیری کرد.
5. زمان خشک شدن؛ باید دقت نمود پس از اعمال هر لایه، زمان کافی برای خشک شدن در نظر گرفته شده و در حین خشک شدن اجازه ورود منابع آلوده کننده ای مانند گرد و غبار و مایعات داده نشود و درزگیری ها در زمانی پس از خشک شدن نهایی انجام شوند.
6. کاربری های مرطوب؛ در کاربری هایی مانند سرویس های بهداشتی، حمام و دستشویی که به مقاومت بسیار بالا در برابر رطوبت و آب نیاز دارند، می بایست ۲ تا ۳ روز پس از اجرا، یک لایه محافظ و مقاوم در برابر آب به میکروسمنت شده که معمولا از جنس پلی یورتان های شفاف انتخاب می شود و می تواند به صورت مات و براق باشد.